LATAR BELAKANG SYARIKAT

Ana Edar Sdn. Bhd. (AESB) adalah salah sebuah anak syarikat di bawah naungan Ana Global Ventures Sdn. Bhd dan merupakan syarikat jualan langsung pertama menerima Sijil Pengesahan Kepatuhan Syariah di Malaysia.

Jenama ANA telah ditubuhkan pada 1982 oleh Allahyarham Tn. Hj. Othman bin Omar bersama isteri beliau, Pn. Hjh. Esah Omar. Mereka berdua adalah penggerak aktivis agama dan guru pada ketika itu. ‘ANA’ bermaksud ‘saya’ dalam bahasa Arab dan telah dipilih untuk memberi perasaan bangga kepada pengguna jenama ini. Tujuan penubuhan jenama ANA pada mulanya ialah untuk memasarkan produk runcit yang halal dan berkualiti tinggi kepada masyarakat Islam yang sedang berkembang pada masa tersebut.

Setelah beberapa tahun di pasaran, Tn. Hj Othman dan Pn. Hjh. Esah telah memutuskan untuk menyumbang lebih banyak kepada ekonomi Muslim dengan mewujudkan platform perniagaan yang kemudiannya berkembang menjadi sebuah syarikat jualan langsung (MLM). Keputusan ini dibuat setelah menyedari ramai pelanggan Ana sedang mencari peluang perniagaan. Melalui MLM, mereka dapat mewujudkan platform perniagaan secara menang-menang antara syarikat dan pengedar.

Ana Edar Sdn. Bhd. didaftarkan pada tahun 1992, dan memperoleh lesen AJL dari KPDNHEP (Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna) pada tahun 1993. Sehingga hari ini syarikat itu mempunyai lesen MLM yang sah yang membolehkannya menjalankan perniagaan penjualan langsung di mana sahaja di Malaysia. Dengan lesen ini, AESB bertujuan untuk merekrut dan mengembangkan seramai mungkin usahawan MLM.

AESB ingin menambah nilai kehidupan dari segi kesihatan, kekayaan dan kebahagiaan masyarakat. Ini adalah pertimbangan utama kami setiap kali kami merumuskan produk baru dan merangka rancangan pendapatan. Di samping itu, kami memastikan bahawa produk dan rancangan pemasaran kami mematuhi garis panduan Syariah yang ketat.

Anda Rania ? LOGIN